TR / EN

RUHSATLANDIRMA POLİTİKALARI

Ruhsatlandırmada Mevcut Uygulamalar

Mevcut durumda TİTCK ruhsatlandırma süreçleri mevzuatta belirtilen sürelerden daha uzun sürede tamamlanabilmektedir. Kurumda ruhsat değerlendirme süreci devam eden ve ön incelemesi tamamlanıp değerlendirilmek üzere bekleyen dosya sayısı yüksek olup slotta bekleme süresi 2022 yılının ilk yarısında yaklaşık 1 yıl olarak gerçekleşmiş, yılın son döneminde ise olumlu bir gelişme olarak bu sürenin yaklaşık 6 aya indiği gözlemlenmiştir.

Üyelerimizin ruhsatlandırma süreçlerinde yaşadığı sorunlar ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri yıl boyunca farklı düzeylerde yapılan çeşitli görüşmelerde Sağlık Bakanlığı ve TİTCK yetkililerine sözlü olarak aktarılmıştır. Buna ek olarak sektör sorunlarına dair hazırladığımız resmi yazılar ile de konu Aralık 2021 ve Haziran 2022’de TİTCK’ya iletilmiştir.

Ruhsatlandırma ve İyi Denetim Uygulamaları (GMP) süreçlerine ilişkin veri elde edilmesi ve durum değerlendirmesi yapılması amacıyla AIFD tarafından geçmiş yıllarda olduğu üzere 2021 yılında da anket düzenlenmiştir. Anket kapsamında 01.06.2020-31.12.2021 dönemine dair veri toplanarak anket sonuçları 2022 yılında üyelerimizle paylaşılmıştır. Anket kapsamında elde edilen temel verilere aşağıda yer verilmiştir.

Ruhsat Dosyası Başvuru Durumları

Anket kapsamında üyelerimiz tarafından yapılan veri girişleri doğrultusunda 189 ürün üzerinden değerlendirme yapılmıştır. İlgili tarih aralığında ruhsat kesimi gerçekleşen 56, süreci devam eden 133 ürün olduğu tespit edilmiştir.

Ürün kategorisi bazında ruhsat durumları ve değerlendirilme sürelerine dair veriler aşağıda sunulmaktadır.

Grafik 1: 31.12.2021 itibariyle ruhsat alma durumu ve ürün kategorileri



Grafik 2: Ruhsat başvuru tarihi ile ruhsat onay tarihi arasındaki süreler


Ruhsat başvuru tarihi ile ruhsat onay tarihi arasındaki süre baz alındığında ruhsat süreçlerinin tamamlanma süresinin; yüksek öncelikli ürünler için ortalama 695 gün, öncelikli ürünler için ortalama 949 gün, önceliği olmayan ürünler için ise ortalama 1176 gün olduğu görülmüştür.

Grafik 3: 210/180/150 günlük inceleme başlangıç tarihi ile ruhsat onay tarihi arasındaki süreler

210/180/150 günlük inceleme başlangıç tarihi ile ruhsat onay tarihi arasındaki süreler değerlendirildiğinde, ruhsat süreçlerinin tamamlanma süresinin; yüksek öncelikli ürünler için ortalama 581 gün, öncelikli ürünler için ortalama 847 gün, önceliği olmayan ürünler için ise ortalama 1017 gün olduğu görülmektedir.

Grafik 4: 210/180/150 günlük inceleme başlangıç tarihi ile ruhsat onay tarihi arasındaki sürelerin geçmiş anket dönemleri ile karşılaştırması



2021 yılı anket döneminde 210/180/150 günlük inceleme başlangıç tarihi ile ruhsat onay tarihi arasındaki sürelerin geçmiş yıllara kıyasla önemli oranda uzadığı görülmektedir.

2022 Yılı Ruhsat Onay Sayıları

TİTCK tarafından haftalık olarak yayınlanan listeler baz alınarak yeni ruhsatlı ürünlere dair veriler analiz edildi. İlgili veriler düzenli olarak her ay komite üyelerimizle paylaşıldı. 20.01.2023 tarihi itibarıyla TİTCK tarafından 2022 yılında onaylanan başvuru sayılarına dair detaylar grafik 5’te sunulmaktadır. 2022 yılında toplamda 608 adet yeni ruhsat kesildiği görülmektedir. 2020 ve 2021 yılındaki yeni ruhsat sayıları ile kıyasladığımızda 2022 yılında artış olduğu görülmektedir.

Grafik 5: 2022 Yılı Yeni Ruhsat Sayıları


Önceliklendirme Süreci

Ülkemiz piyasasına sunulacak beşeri tıbbi ürünlerin ruhsatlandırılmasında esas olan “Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği”nin 15. Maddesinde Öncelik Değerlendirme Kurulu tarafından uygun bulunan başvuruların ruhsatlandırma işlemlerinin öncelikli olarak değerlendirileceği ve Kurum tarafından yayımlanan Önceliklendirmeye İlişkin Kılavuzda belirtilen sürelerde tamamlanacağı belirtilmektedir.

Önceliklendirilmiş/hızlandırılmış ruhsatlandırma süreçleri dünyada farklı otoriteler tarafından da uygulanmakta olup ülkemizdeki uygulama 13.04.2016 tarihinde yayımlanan “Beşeri Tıbbi Ürünler Öncelik Değerlendirme Kurulu Çalışma Usûl ve Esaslarına İlişkin Kılavuz”a göre yürütülmektedir.

Önceliklendirme süreci, Kılavuzun yayınlandığı ilk yıllarda Kurulun aylık takvimlendirme ile düzenli bir şekilde toplanması ve sürecin kesintisiz yürütülmesi ile etkin olarak işletilmiştir. 2022 yılında ise Öncelik Değerlendirme Kurulu’nun düzenli toplantılar yerine sadece gerekli görülen durumlarda toplanması ve bu toplantılarda ruhsat başvurusu yapacak olan ürünlere ait ruhsat ve GMP önceliklendirme başvurularının değerlendirmeye alınmaması sebebiyle yenilikçi ilaçların ruhsatlandırılma süreçlerinde önemli aksamalar yaşanmıştır.

01.06.2020-31.12.2021 dönemine ait Ruhsatlandırma Süreçleri ve GMP anket verileri kapsamında öncelik değerlendirme sürecine ilişkin olarak ortalama başvuru değerlendirme süresinin 119 gün olduğu görülmüştür. Bu süre yüksek öncelikli ürünler için 93 gün, öncelikli ürünler için 116 gün, öncelik alamayan ürünler için de 154 gün olarak hesaplanmıştır. Önceliklendirme başvuru değerlendirme süreçlerinin ölçümlendiği 01.01.2017-31.12.2018 anket döneminde genel ortalamanın 69 gün olduğu görülmüştür. Her iki döneme ilişkin anket sonuçlarına dair veriler grafik 6’da sunulmaktadır.

Grafik 6: Önceliklendirme Değerlendirme Sürelerinin Karşılaştırması



Belirtilen anket verilerine ilave olarak yine AIFD üye firmalarının katkılarıyla Nisan ve Eylül 2022’de önceliklendirme sürecine ilişkin kesitsel anketler yapılmıştır. Bu anketlerden elde edilen verilere göre Nisan ayında öncelik değerlendirme sürecinde bekleyen üye firmalarımıza ait başvuru sayısı 50 iken Eylül’de bu sayının 113’e çıktığı görülmektedir. Eylül ayı itibarıyla 35 ürünün 6-9 ay, 28 ürünün 9-12 ay, 6 ürünün ise 15 aydan fazla süredir öncelik değerlendirmesi için beklediği görülmüştür. Belirtilen bekleme süreleri, Aralık ayı itibariyle 3 ay daha artmış olup değerlendirilmek üzere bekleyen çoğu başvuru için bu süre 12 ayı geçmiş bulunmaktadır.

Anket sonuçlarına dair veriler grafik 7 ve 8’de sunulmaktadır.

Grafik 7: Önceliklendirme Değerlendirmesine İlişkin Kesitsel Anket – Eylül 2022



Grafik 8: Önceliklendirme Değerlendirme Süreleri Nisan ve Eylül 2022 Kesitsel Anketleri



2022 yılında önceliklendirme süreçlerinde yaşanan aksaklıklar, kılavuzdaki tanımı ile sağlık ve yaşam kalitesini artırmayı hedefleyerek; hastalıkların daha hızlı, daha etkin veya daha düşük maliyetlerle teşhis ve tedavi edilmesinde ilk olan yenilikçi ürünlerin gerek GMP denetim süreçlerinin başlamasını gerekse de ruhsatlandırma süreçlerini geciktirmiştir. Konunun önemine istinaden 2022 yılında yapılan farklı düzeylerdeki görüşmelerde önceliklendirme süreçlerinde yaşanan aksaklıklar detaylı olarak gündeme getirilmiş; Sağlık Bakan Yardımcısı, TİTCK Başkanı ve Daire Başkanına konu aktarılmıştır. Ayrıca 26 Mayıs 2022 tarihinde düzenlenen AIFD-Kamu İlaç Sektör Çalıştayı’nda da önceliklendirme konusu kapsamlı olarak ele alınmıştır. İlave olarak süreçlere dair yaşanan sorunlar ve beklentilerimiz yazılı olarak da TİTCK ile paylaşılmıştır.

Önemli bir gelişme olarak Aralık sonu itibarıyla önceliklendirme başvurusu yapılan ürünler Öncelik Değerlendirme Kurulu’nda görüşülmeye başlanmıştır. 2022 sonu itibarıyla henüz önceliklendirmeye ilişkin revize kılavuz yayınlanmamıştır.

Ruhsata Esas Analiz

“Yenilikçi Ürünlere Zamanında Erişim” hedefine ulaşılabilmesi konusundaki önemli hususlardan bir diğeri de ruhsat aşamasındaki analiz sürecinin iyileştirilmesidir. Analiz sürecinin ruhsatlandırmaya ilişkin diğer inceleme ve değerlendirme süreçleri ile paralel olarak yürütülmesine karşılık, analiz sürecinin uzun sürmesi ve süreçte yaşanan çeşitli sorunlar ruhsat onaylarının gecikmesine neden olabilmektedir.

Gerek piyasa gözetiminin önemi gerekse de analiz kaynaklı olarak ruhsatlandırma süreçlerinde yaşanan gecikme göz önüne alındığında, analizlerin ruhsat kesimine engel teşkil etmeksizin ayrı bir süreç olarak piyasa kontrolleri çerçevesinde yapılması için gerekli kanun ve yönetmelik değişikliklerinin yapılması talep edilmiştir. Söz konusu değişiklikler yapılana kadar Ruhsata Esas Analiz süreçlerinde yaşanan aksaklıklar kapsamında SBP SYK bünyesinde çalışmalar devam etmektedir.

Stratejik Yönetim Komitemizin gönüllü üyelerinden oluşan Analiz Süreçleri Çalışma Grubu 2022 yılı içerisinde çeşitli toplantılarla bir araya gelerek yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerini tespit etmiştir. TİTCK Ekonomik Değerlendirmeler ve Laboratuvar Hizmetleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Kürşat Derici ve Analiz ve Kontrol Laboratuvarları Dairesi Başkanı Kim. Emine Lale Demirel ile yapılan görüşmede ilgili sorunlar ve çözüm önerileri konusunda AIFD sunumu yapılarak karşılıklı değerlendirmelerde bulunulmuştur.

2022 Mevzuat Gelişmeleri

TİTCK tarafından 2022 yılında Sağlık Bilim Politikaları faaliyet alanlarına giren konular kapsamında yayınlanan mevzuatlara dair liste aşağıda sunulmaktadır:

YAYIN TARİHİ

İLGİLİ DAİRE

MEVZUAT-DUYURU

18/01/2022

İlaç Ruhsatlandırma Daire Başkanlığı

11.12.2021 tarihinde yayınlanan Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği kapsamında Başvuru Formu ve CTD Kılavuzu revizyonu +
Hibrit başvuru ve Çeşitleme başvuruları hakkında duyuru

20/01/2022

İlaç Ruhsatlandırma Daire Başkanlığı

* Ruhsatlı Beşeri Tıbbi Ürünlerdeki Varyasyonlara Dair Kılavuz
* Ruhsatlandırılmış Beşeri Tıbbi Ürünlerdeki Varyasyonlar İçin Bildirim/Başvuru Formu

26/01/2022

Bitkisel ve Destek Ürünler Dairesi Başkanlığı

Özel Tıbbi Amaçlı Gıdalara İzin Verilmesi Hakkında Yönetmelik Taslağı

11/02/2022

İlaç Denetim Dairesi Başkanlığı

Seri Serbest Bırakma Kılavuzu

15/02/2022

İlaç Denetim Dairesi Başkanlığı

İyi Dağıtım Uygulamaları Denetimlerine İlişkin Kılavuz

25/02/2022

İlaç Denetim Dairesi Başkanlığı

* Biyoyararlanım/Biyoeşdeğerlik Çalışmalarının Denetimleri İçin Tetikleyiciler Hakkında Kılavuz
* Rutin ve/veya “Belirli bir Sebepten” Denetimlerle İlgili Tetikleyiciler Hakkında Kılavuz

08/03/2022

İlaç Denetim Dairesi Başkanlığı

İyi Klinik Uygulamaları Denetimleri İçin Başvuru Kılavuzu

08/03/2022

Bitkisel ve Destek Ürünler Dairesi Başkanlığı

Sağlık Beyanı Kullanımı Hakkında Yönetmelik Taslağı

09/03/2022

İlaç Ruhsatlandırma Daire Başkanlığı

Alerjen Ürünlerin Ruhsatlandırılmasına İlişkin Kılavuz

12/03/2022

İlaç Denetim Dairesi Başkanlığı

Yurt Dışı GMP Denetimleri ve Sertifikasyon Süreçleri Hakkında Pandemi Sürecinde Uygulanacak Ek Tedbirler

15/03/2022

Bitkisel ve Destek Ürünler Dairesi Başkanlığı

* Homeopatik Tıbbi Ürünler Ruhsat Başvurusu Hakkında Kılavuz
* Homeopatik Tıbbi Ürünlerin Ambalaj ve Homeopatik Tıbbi Ürün Bilgisi Bilgileri ile Okunabilirliklerine ve Takibine İlişkin Kılavuz

15/03/2022

Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu İletişim İşbirliği ve Bilgi Paylaşımı Kılavuzu

14/04/2022

İlaç Ruhsatlandırma Daire Başkanlığı

Çeşitleme Başvuruları ile Varyasyon Başvurularının Sınıflandırmasına Dair Kılavuz

22/04/2022

İlaç Denetim Dairesi Başkanlığı

Beşeri Tıbbi Ürünler İmalathaneleri İyi İmalat Uygulamaları (GMP) Kılavuzu

22/04/2022

İlaç Denetim Dairesi Başkanlığı

Piyasa Kontrol Programlarında Paydaşların İletişim, Organizasyon ve Sorumlulukları Hakkında Kılavuz

27/04/2022

Farmakovijilans ve Kontrole Tabi Maddeler Dairesi Başkanlığı

Farmakovijilans Faaliyetlerinde Kriz Yönetimi Rehberi

27/04/2022

Farmakovijilans ve Kontrole Tabi Maddeler Dairesi Başkanlığı

İyi Farmakovijilans Uygulamaları (İFU) Kılavuzu Modül IX EK I – Eğitim Materyalleri

27/04/2022

Farmakovijilans ve Kontrole Tabi Maddeler Dairesi Başkanlığı

İyi Farmakovijilans Uygulamaları (İFU) Kılavuzu Modül IX – Risk Minimizasyon Önlemleri: Araçların Seçimi ve Etkinlik İndikatörleri

27/04/2022

Farmakovijilans ve Kontrole Tabi Maddeler Dairesi Başkanlığı

İyi Farmakovijilans Uygulamaları (İFU) Kılavuzu Modül VIII – Güvenlilik İletişimi

28/04/2022

İlaç Ruhsatlandırma Daire Başkanlığı

Beşeri Tıbbi Ürünlerin Biyoyararlanım ve Biyoeşdeğerliğinin İncelenmesi Hakkında Kılavuz

11/05/2022

Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı

İyi Düzenleme Uygulamaları Kılavuzu

07/06/2022

Bitkisel ve Destek Ürünler Dairesi Başkanlığı

Yeni Sağlık Beyanı Başvuru Kılavuz Taslağı

07/06/2022

Bitkisel ve Destek Ürünler Dairesi Başkanlığı

Özel Tıbbi Amaçlı Gıdaların Ambalaj Bilgilerine ve Okunabilirliklerine İlişkin Kılavuz Taslağı

10/06/2022

İlaç Denetim Dairesi Başkanlığı

Beşeri Tıbbi Ürünler İmalathaneleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

16/06/2022

İlaç Denetim Dairesi Başkanlığı

"Alerjen Ürünlerin Ruhsatlandırılması Aşamasında Gerekli Olan GMP Süreçleri" Hakkında Duyuru

20/06/2022

Bitkisel ve Destek Ürünler Dairesi Başkanlığı

* Sağlık Beyanı Kullanımı Hakkında Kılavuz Taslağı
* Sağlık Beyanı Kullanımı Hakkında Kılavuz Taslağı Eki

20/06/2022

Bitkisel ve Destek Ürünler Dairesi Başkanlığı

"Hedara Helix L. İçeren Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler" hakkında duyuru

20/06/2022

Farmakovijilans ve Kontrole Tabi Maddeler Dairesi Başkanlığı

İyi Farmakovijilans Uygulamaları (İFU) Kılavuzu Modül X - Pazarlama Öncesi Yarar/Risk Değerlendirmesi

20/06/2022

Farmakovijilans ve Kontrole Tabi Maddeler Dairesi Başkanlığı

İyi Farmakovijilans Uygulamaları (İFU) Kılavuzu Modül XI - Pazarlama Sonrası Yarar/Risk Değerlendirmesi

07/07/2022

Analiz ve Kontrol Laboratuvarı Dairesi Başkanlığı

Numune Kabul Kriterleri Prosedürü Revizyonu

03/08/2022

İlaç Ruhsatlandırma Daire Başkanlığı

"COVID-19 Pandemisi Nedeni ile İlaç Ruhsatlandırma Dairesi Başkanlığı İş ve İşlemlerinde Düzenleme"ye ilişkin duyuru (Bu duyuruya istinaden 26 Ağustos tarihli duyuru geçerliliğini yitirmiştir)

03/08/2022

Farmakovijilans ve Kontrole Tabi Maddeler Dairesi Başkanlığı

İyi Farmakovijilans Uygulamaları Kılavuzu
Ek I – Tanımlar (düzeltilmiş 1. baskı)

09/08/2022

İlaç Denetim Dairesi Başkanlığı

Risk Bazlı İyi Klinik Uygulamaları Denetimleri Hakkında Kılavuz

09/08/2022

İlaç Denetim Dairesi Başkanlığı

İyi İmalat Uygulamaları Değerlendirmeleri İçin Güven Kılavuzu

11/08/2022

Farmakovijilans ve Kontrole Tabi Maddeler Dairesi Başkanlığı

İyi Farmakovijilans Uygulamaları (İFU) Kılavuzu Modül VI - Risk Yönetimi Sistemleri
(Düzeltilmiş 1. baskı)

11/08/2022

Analiz ve Kontrol Laboratuvarı Dairesi Başkanlığı

Aşı ve İmmun Serumlar Hakkında Seri Serbest Bırakma Kılavuzu

12/08/2022

İlaç Denetim Dairesi Başkanlığı

Beşeri Tıbbi Ürünler İçin İyi Dağıtım Uygulamaları (GDP) Kılavuzu

25/08/2022

Farmakovijilans ve Kontrole Tabi Maddeler Dairesi Başkanlığı

İyi Farmakovijilans Uygulamaları (İFU) Kılavuzu Modül III -Periyodik Yarar/Risk Değerlendirme Raporu

25/08/2022

Farmakovijilans ve Kontrole Tabi Maddeler Dairesi Başkanlığı

Farmakovijilans İndikatörleri Rehberi

26/08/2022

İlaç Ruhsatlandırma Daire Başkanlığı

"Ruhsatlı Beşeri Tıbbi Ürünlerin varyasyon başvurularının tedarik sorunlarına yönelik olarak önceliklendirme talebi başvuruları" duyurusu

29/08/2022

Akılcı İlaç Kullanımı Daire Başkanlığı

Yurtdışından Yapılacak Türkiye’de Ruhsatlı Olmayan Beşerî Tıbbi Ürün Bağışlarına İlişkin Kılavuz

02/09/2022

Klinik Araştırmalar Dairesi Başkanlığı

Klinik Araştırma Başvurularında Güven Uygulamaları Kılavuzu

02/09/2022

Farmakovijilans ve Kontrole Tabi Maddeler Dairesi Başkanlığı

Farmakovijilans Faaliyetlerinde Güven Uygulamaları Kılavuz Taslağı (Kılavuzun aslı 09.09.2022 tarihinde yayınlanmıştır)

02/09/2022

İlaç Ruhsatlandırma Daire Başkanlığı

Nitrozaminler Hakkında Bilgilendirme

05/09/2022

Farmakovijilans ve Kontrole Tabi Maddeler Dairesi Başkanlığı

İyi Farmakovijilans Uygulamaları (İFU) Kılavuzu Modül VII – Sinyal Yönetimi (Düzeltilmiş 1. baskı)

07/09/2022

Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı

Beşeri Tıbbi Ürünler İçin Rutin Düzenleyici Süreçlerin Takip Edilemeyeceği Kriz ve Acil Durumların Yönetimi Kılavuzu

09/09/2022

Farmakovijilans ve Kontrole Tabi Maddeler Dairesi Başkanlığı

Farmakovijilans Faaliyetlerinde Güven Uygulamaları Kılavuz

12/09/2022

İlaç Denetim Dairesi Başkanlığı

İlaç Denetim Dairesi Kurum İçi İletişim Kılavuzu (24.09.2022 tarihinde revize edilen kılavuz yayınlanmıştır)

15/09/2022

İlaç Ruhsatlandırma Daire Başkanlığı

Beşeri Tıbbi Ürünlerin Ruhsatlandırma ve Ruhsat Sonrası İşlemlerinde İyi Değerlendirme Uygulamalarının İlkeleri ve Süreçleri Hakkında Kılavuz

20/09/2022

İlaç Denetim Dairesi Başkanlığı

Yurt Dışı Üretim Tesislerinin GMP Denetimleri İçin Yapılacak Müracaatlara Dair Kılavuz

20/09/2022

İlaç Denetim Dairesi Başkanlığı

Biyoyararlanım ve Biyoeşdeğerlik Çalışmalarının Yürütüldüğü Merkezler Hakkında Kılavuz

24/09/2022

İlaç Denetim Dairesi Başkanlığı

İyi Dağıtım Uygulamaları (GDP) Kapsamında Değerlendirilen Yerler İçin Başvuru Kılavuzu

24/09/2022

İlaç Denetim Dairesi Başkanlığı

Beşeri Tıbbi Ürün Tesisleri Başvuru Kılavuzu

24/09/2022

İlaç Denetim Dairesi Başkanlığı

İlaç Denetim Dairesi Kurum İçi İletişim Kılavuzu (Revizyon.01)

25/09/2022

İlaç Ruhsatlandırma Daire Başkanlığı

Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

26/09/2022

İlaç Ruhsatlandırma Daire Başkanlığı

Beşeri Tıbbi Ürünlerin Ruhsatlandırma Sürecine İlişkin Güven Uygulamaları Kılavuzu

30/09/2022

İlaç Denetim Dairesi Başkanlığı

Aşı ve İmmun Serumlar Hakkında Seri Serbest Bırakma Yönetmeliği

12/10/2022

İlaç Ruhsatlandırma Daire Başkanlığı

Ruhsatlı Beşeri Tıbbi Ürünlerde Güven (Reliance) Kapsamında Sunulan Varyasyon Başvuruları Hakkında Duyuru

13/10/2022

İlaç Denetim Dairesi Başkanlığı

Aşı ve İmmun Serumlar Hakkında Seri Serbest Bırakma Yönetmeliği

07/11/2022

İlaç Ruhsatlandırma Daire Başkanlığı

• Sıkça Sorulan Sorular & Başvurularda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar dokümanları duyurusu

16/11/2022

Farmakovijilans ve Kontrole Tabi Maddeler Dairesi Başkanlığı

Farmakovijilans Sistemi Kılavuz Taslağı (05.12.2022 tarihinde Kılavuzun aslı yayınlandı)

30/11/2022

Analiz ve Kontrol Laboratuvarı Dairesi Başkanlığı

Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumu Ulusal Kontrol Laboratuvarının Görev, Yetki ve Sorumlulukları İle Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik

05/12/2022

Farmakovijilans ve Kontrole Tabi Maddeler Dairesi Başkanlığı

Farmakovijilans Sistemi Kılavuzu (30.11.2022 tarihinde yürürlüğe girmiştir)

05/12/2022

Farmakovijilans ve Kontrole Tabi Maddeler Dairesi Başkanlığı

İyi Farmakovijilans Uygulamaları (İFU) Kılavuzu Modül XI - Pazarlama Sonrası Yarar/Risk Değerlendirmesi Revizyonu

12/12/2022

İlaç Denetim Dairesi Başkanlığı

Farmakovijilans Denetim Kılavuzu

12/12/2022

İlaç Denetim Dairesi Başkanlığı

* İyi Dağıtım Uygulamaları Denetimlerine İlişkin Kılavuz Revizyonu
* Beşeri Tıbbi Ürünler İçin İyi Dağıtım Uygulamaları Kılavuzu (GDP) Revizyonu
* İyi Dağıtım Uygulamaları (GDP) Kapsamında Değerlendirilen Yerler İçin Başvuru Kılavuzu Revizyonu

13/12/2022

İlaç Denetim Dairesi Başkanlığı

Denetim Hizmetleri Başkan Yardımcılığı Dış Paydaşlar İle İletişim Kılavuzu

15/12/2022

İlaç Denetim Dairesi Başkanlığı

Beşeri Tıbbi Ürün Tesisleri Risk Değerlendirme Başvuru Kılavuzu Revizyonu

15/12/2022

Ekonomik Değerlendirmeler ve İlaç Tedarik Yönetimi Dairesi Başkanlığı

Endikasyon Dışı/Yurt Dışı İlaç Kullanımına İlişkin Onay Sürelerinin Uzatılması Kararının İptali Duyurusu

15/12/2022

İlaç Denetim Dairesi Başkanlığı

Seri Serbest Bırakma Yeri Başvuru Kılavuzu Revizyonu

15/12/2022

İlaç Denetim Dairesi Başkanlığı

Üretim Yeri İzin Belgesi Yenileme Başvuru Kılavuzu Revizyonu

15/12/2022

Ekonomik Değerlendirmeler ve İlaç Tedarik Yönetimi Dairesi Başkanlığı

TİTCK Ek Onayı Alınmadan Kullanılabilecek Endikasyon Dışı İlaç Listesi güncelleme duyurusu

16/12/2022

İlaç Ruhsatlandırma Daire Başkanlığı

Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

21/12/2022

İlaç Denetim Dairesi Başkanlığı

Beşeri Tıbbi Ürün Tesisleri Başvuru Kılavuzu Revizyonu

23/12/2022

İlaç Ruhsatlandırma Daire Başkanlığı

İlaç Ruhsatlandırma Dairesi Firma Görüşmeleri Hakkında Duyuru

30/12/2022

İlaç Denetim Dairesi Başkanlığı

Yurt Dışı Üretim Tesislerinin GMP Denetimleri İçin Yapılacak Müracaatlara Dair Kılavuz

TİTCK tarafından yayınlanan söz konusu mevzuatlara ilave olarak 23/11/2022 tarihinde Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Otizm Zihinsel Özel Gereksinimler ve Nadir Hastalıklar Dairesi Başkanlığı tarafından “Nadir Hastalıklar Sağlık Strateji Belgesi ve Eylem Planı” yayınlanmıştır.

Paydaş Görüşmeleri

2022 yılında Sağlık Bilim Politikaları SYK’nın faaliyet alanlarına giren konular kapsamında çevrimiçi ve fiziki olarak toplantı katılımları gerçekleştirilmiş olup, AIFD üye firmaları tarafından tespit edilen sorunlar ve çözüm önerileri paylaşılmış ve süreç etkin olarak takip edilmiştir.

TARİH

İLGİLİ KURUM/KURULUŞLAR

GÖRÜŞÜLEN KİŞİ/KİŞİLER

KONU

16/02/2022

TİTCK Analiz ve Kontrol Laboratuvarları Dairesi Başkanlığı

Doç. Dr. Mehmet Kürşat Derici

AIFD iş birliği ile yapılabilecek çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulunuldu.

25/02/2022

GSS İlaç Daire Başkanlığı

Dr. Tuncay Alkan

Nadir Hastalıklar ile ilgili güncel konular hakkında değerlendirmelerde bulunuldu.

02/03/2022

TİTCK İlaç Eczacılık Başkan Yardımcılığı

Dr. Asım Hocaoğlu

Önceliklendirme Kılavuzu revizyonu
ve DIA 2022 Organizasyonuna TİTCK katılımı hakkında değerlendirmelerde bulunuldu.

03/03/2022

TİTCK İlaç Ruhsatlandırma Daire Başkanlığı

Uzm. Ecz. Handan Öztunca

Önceliklendirme Kılavuzu revizyonu, Kısa Ürün Bilgisi (KÜB) ve Kullanma Talimatı (KT) başvuruları kapsamında yaşanan sorunlar ve DIA 2022 Organizasyonu hakkında değerlendirmelerde bulunuldu.

23/03/2022

TİTCK İlaç Ruhsatlandırma Daire Başkanlığı

Uzm. Ecz. Handan Öztunca

Ruhsatlandırma süreçleri kapsamında güncel konular/sorunlar hakkında değerlendirmelerde bulunuldu.

07/04/2022

TİTCK İlaç Eczacılık Başkan Yardımcılığı, TİTCK İlaç Ruhsatlandırma Daire Başkanlığı

Dr. Asım Hocaoğlu,

Uzm. Ecz. Handan Öztunca

AIFD Güven çalışma grubu ile Güven Uygulamaları kapsamında hazırlanan sunum gerçekleştirildi ve karşılıklı değerlendirmelerde bulunuldu.

14/04/2022

Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı

Doç. Dr. Mehmet Gündüz

AIFD&IQVIA tarafından hazırlanan Nadir Hastalıklar raporumuz kapsamında değerlendirmelerde bulunuldu.

26/05/2022

TİTCK & GSS

Kamu Çalıştayı

Önceliklendirme Süreçleri, Fiyatlandırma-Kur Politikaları, Paralel İhracat konularında karşılıklı değerlendirmelerde bulunuldu.

22/06/2022

TİTCK Denetim Hizmetleri Başkan Yardımcılığı

Dr. Ecz. Sevil Azak Sungur

Yerinde denetim planlamaları, Beşeri Tıbbi Ürünler İmalathaneleri Yönetmeliği’nde yer alan Güven Uygulaması, GMP Önceliklendirme konuları kapsamında değerlendirmelerde bulunuldu.

29/06/2022

TİSD, İEİS

Dernek ve Sendika temsilcileri

İyi Dağıtım Uygulamaları Kılavuzu kapsamında değerlendirmelerde bulunuldu.

01/07/2022

TİTCK İlaç Eczacılık Başkan Yardımcılığı, TİTCK İlaç Ruhsatlandırma Daire Başkanlığı

Dr. Asım Hocaoğlu, Uzm. Ecz. Handan Öztunca

TİTCK’ya iletilen Sektör Sorunları Mektubumuz kapsamında değerlendirmelerde bulunuldu.

03/08/2022

TİTCK İlaç Eczacılık Başkan Yardımcılığı

Dr. Asım Hocaoğlu

Önceliklendirme, ruhsatlandırma süreçleri, yayımlanması beklenen mevzuatlar, e-CTD ve iletişim konularında değerlendirmelerde bulunuldu.

21/09/2022

TİTCK İlaç Ruhsatlandırma Daire Başkanlığı

Uzm. Ecz. Handan Öztunca

e-CTD geçiş planı, önceliklendirme süreçleri, Güven uygulamaları yaklaşımı, Sıkça Sorulan Sorular dokümanı, Birim randevuları gibi güncel konularda değerlendirmelerde bulunuldu.

17/10/2022

TİTCK Başkanlık Makamı

Dr. Asım Hocaoğlu

Önceliklendirme süreci ve diğer sektörel sorunlar hakkında değerlendirmelerde bulunuldu.

17/10/2022

Sağlık Bakan Yardımcılığı Makamı

Doç. Dr. Tolga Tolunay

Önceliklendirme süreci ve diğer sektörel sorunlar hakkında değerlendirmelerde bulunuldu.

08/11/2022

TİTCK Başkanlık Makamı, TİTCK İlaç Ruhsatlandırma Daire Başkanlığı

Dr. Asım Hocaoğlu, Uzm. Ecz. Handan Öztunca

Önceliklendirme Kılavuzu, Ruhsata esas analiz süreçlerinin kaldırılması hakkında güncel durum, DSÖ Denetim süreci, TİTCK&AIFD İstişare Toplantısı, DIA 2023 katılımı konularında değerlendirmelerde bulunuldu.

08/11/2022

TİTCK Denetim Hizmetleri Başkan Yardımcılığı

Dr. Ecz. Sevil Azak Sungur,

Kim. Müh Filiz Ozul

Karşılıklı Tanıma Anlaşmaları (KTA), TİTCK olarak PIC/s Üyesi Ülkeler ile yapılabilecek KTA, Yerinde Denetim Planlamaları ve Sertifika Süreleri, TİTCK&AIFD İstişare Toplantısı, Denetimi yapılan tesislerin listesi, İyi İmalat Uygulamaları Değerlendirmeleri İçin Güven Kılavuzu konularında değerlendirmelerde bulunuldu.

21/11/2022

TİTCK İlaç Ruhsatlandırma Daire Başkanlığı

Uzm. Ecz. Handan Öztunca

Ruhsatlandırma Yönetmeliği ve güncel konular hakkında değerlendirmelerde bulunuldu.

İletilen Resmi Yazılar

TARİH

İLGİLİ KURUM

KONU

28/01/2022

TİTCK İlaç ve Eczacılık Başkan Yardımcılığı

Düzenleyici ve denetleyici faaliyetlerde güven uygulamaları (reliance) kapsamında bilgilendirme ve ülke örnekleri

31/01/2021

TİTCK Ruhsat Koordinasyon Birimi

AIFD üye firmalarından temin edilerek hazırlanan Sıkça Sorulan Sorular dokümanı

08/02/2022

TİTCK İlaç ve Eczacılık Başkan Yardımcılığı

TİTCK İstişare Toplantısı için AIFD Konuları

14/03/2022

TİTCK İlaç ve Eczacılık Başkan Yardımcılığı

İyi Dağıtım Uygulamaları Kılavuz Taslağı için AIFD görüşleri

29/03/2022

TİTCK Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı

ITS veri tabanı değişikliği süre uzatım talebi (4 dernek ortak yazısı)

08/04/2022

TİTCK Bitkisel ve Destek Ürünleri Dairesi

Sağlık Beyanı Kullanımı Hakkında Yönetmelik Taslağı için AIFD görüşleri

19/04/2022

TİTCK İlaç Denetim Hizmetleri Başkan Yardımcılığı

Ecza Ticarethaneleri ve Ecza Ticarethanelerinde Bulundurulan Ürünler Hakkında Yönetmelik Taslağı için AIFD görüşleri

14/06/2022

TİTCK İlaç Ruhsatlandırma Dairesi

Çeşitleme Kılavuzu kapsamında AIFD Soruları

15/06/2022

TİTCK İlaç Ruhsatlandırma Dairesi

Sektör Sorunları Mektubu

15/06/2022

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü,

Otizm Zihinsel Özel Gereksinimler ve Nadir Hastalıklar Dairesi Başkanlığı

Nadir Hastalıklar Sağlık Strateji Taslak Belgesi için AIFD Görüşleri

07/07/2022

TİTCK İlaç Ruhsatlandırma Dairesi

Nitrozamin süre uzatımı (4 dernek ortak yazısı)

18/07/2022

TİTCK İlaç Denetim Dairesi Başkan Yardımcılığı

Yurt Dışı Üretim Tesislerinin GMP Denetimleri İçin Yapılacak Müracaatlara Dair Kılavuz için AIFD görüşleri

02/08/2022

TİTCK İlaç Denetim Dairesi Başkan Yardımcılığı

AIFD üye firmalarından temin edilerek hazırlanan Sıkça Sorulan Sorular

22/11/2022

TİTCK İlaç Ruhsatlandırma Dairesi

Varyasyon Başvurusu, Değerlendirilmesi ve ilgili EBS süreçleri kapsamında AIFD üye firmaları tarafından yaşanan aksaklıklar, aksaklıklara dair çözüm önerileri

02/12/2022

TİTCK İlaç Denetim Dairesi Başkan Yardımcılığı

Revize Yurt Dışı Üretim Tesislerinin GMP Denetimleri İçin Yapılacak Müracaatlara Dair Kılavuzu için AIFD görüşleri

16/12/2022

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü,

Otizm Zihinsel Özel Gereksinimler ve Nadir Hastalıklar Dairesi Başkanlığı

Nadir Hastalıklar Sağlık Strateji Belgesi ve Eylem Planı kapsamında yapılacak çalıştay planlaması

Toplantı/Sempozyum/ Kongre Katılımları

2022 yılı boyunca AIFD profesyonelleri tarafından çevrimiçi ya da fiziki olarak katılım sağlanan Toplantı/Sempozyum/ Kongreler aşağıda sunulmaktadır:

TARİH

TOPLANTI/SEMPOZYUM/ KONGRE ADI

20/01/2022

İstinye Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dış Paydaş Toplantısı

15/02/2022

TİTCK Sektör İstişare Toplantısı

23/02/2022

IPTS (International Pharmaceutical Technology Symposium) 2022

28/02/2022

SHGM Nadir Hastalıklar Farkındalık Günü Sempozyumu

24/02/2022

Hacettepe Üniversitesi Dış Paydaş Toplantısı

10/03/2022

8. Ulusal Hastane ve Kurum Eczacıları Kongresi

28/03-01/04/2022

Drug Information Association (DIA) EUROPE Toplantısı

28/05/2022

Metabolik Hastalıklar ve Beslenme Kongresi

02/06/2022

Geleceğin Sağlık Teknolojileri Zirvesi TÜSEB

20-21/10/2022

Bioexpo 2022

15/12/2022

10. DSÖ Ruhsatlandırma Prosedürlerinde İşbirliği Yıllık Toplantısı

(WHO 10th Annual Meeting on Collaborative Registration Procedure)

16/12/2022

Sağlık Ekonomisi ve Politikası Derneği (SEPD )

VI. Sağlık Ekonomisi Kongresi

22/12/2022

Nadir Hastalıkların Geleceği Mükemmeliyet Merkezleri Sempozyumu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İlaç Sanayi Meclisi alt komitelerinden Ruhsatlandırma ve Biyobenzer Alt Komitelerine AIFD olarak aktif katılım sağlanmıştır. Bu komitelerde sektörü temsilen dernek, sendika ve firmalardan katılımcıların iş birliği ile aşağıda belirtilen toplantılarda bir araya gelinerek sektörün ihtiyaçlarının yanında mevzuatlar üzerinden yapılan değerlendirmeler kapsamında TİTCK ile paylaşılmak üzere içerikler hazırlanmıştır. İlgili içeriklere dair sunumlar 26 Aralık 2022 tarihinde yapılan Türkiye İlaç Sanayi Meclisinde sunulmuştur.

TARİH

TOPLANTI

18/10/2022

TOBB İlaç Sektör Meclisi Ruhsatlandırma Alt Komitesi Toplantısı

25/10/2022

TOBB İlaç Sektör Meclisi Biyobenzer Alt Komitesi Toplantısı

08/11/2022

TOBB İlaç Sektör Meclisi Ruhsatlandırma Alt Komitesi Toplantısı

15/11/2022

TOBB İlaç Sektör Meclisi Ruhsatlandırma Alt Komitesi Toplantısı

22/11/2022

TOBB İlaç Sektör Meclisi Biyobenzer Alt Komitesi Toplantısı