TR / EN

GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİ

BIO Startup Program 2022
Diğer birçok sektörde olduğu gibi ilaç sektörünün de yeni lokomotif gücü olduğunu pandemi döneminde başarıyla ispat eden, dinamik iş modeli startuplardır. Günümüz ilaç Ar-Ge’sinde startuplar yenilikçiliğin baş aktörleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Temel araştırmalarda inovasyonun yeni taşıyıcıları haline gelen startuplar, ilaç değer zincirinde de önemli aktörler olarak yerini almıştır. 2016-2018 yılları arasında FDA tarafından verilen 118 yeni ilaç ruhsatının %65’inin startuplara ait olduğu görülmektedir.

AIFD’nin ve üye firmalarının Türkiye ekonomisi ve toplumuna en önemli katkılarından birisi yenilikçiliğin desteklenmesidir. Bu misyonla, AIFD inovasyonun yeni taşıyıcıları startuplara destek olmak ve böylelikle ülkemizdeki yenilikçi ilaç endüstrisinin gelişimine katkı sağlamak amacıyla, halihazırda 2016 yılında ReDis İnovasyon tarafından başlatılan ve Türkiye’nin ilk biyoteknoloji temalı hızlandırıcı programı olan “BIO Startup Program”ı 2019 yılından itibaren himayeciliğini üstlenmiş ve anılan yıldan itibaren programı yıllık olarak başarıyla hayata geçirmiştir.

Ülkemizde biyoteknoloji startupların büyümesinde ve biyogirişimcilerin küresel bağlantılara erişiminde hızlandırıcı rol oynamayı amaçlayan BIO Startup Program’ı ana hatlarıyla, programa katılmaya hak kazanan startuplara yönelik olarak biyogirişimcilik kampı çerçevesinde yoğun bir eğitim ve mentörlük çalışması sağlanması, bu hazırlık süreci sonucunda adayların oluşturulan jüri tarafından değerlendirileceği BIO Startup Demo Day’e katılımı ve jüri tarafından seçilen startupların kapsamlı bir hazırlık sürecinden sonra yatırımcılar ile bir araya getirildikleri toplantılardan oluşmaktadır.

BIO Startup Program’ı yaşam bilimleri, inovasyon ve Ar-Ge’nin geleceğinde önemli bir yere sahiptir. Bu hızlandırıcı programla startuplara pazarlama, lisanslama ve regülasyonlar gibi çeşitli eğitimler verilmiş olup, programın başlamasından itibaren çalıştıkları alanlarda birçok yenilikle tanışan startuplar, eğitimler sayesinde girişimlerine başka açılardan bakmayı öğrenmiş, uzmanlaşmaya başlayıp eksiklerini tamamlamak için çalışmaya başlamışlardır.

BIO Startup Program’a 2022 yılında 14 biyogirişimci başvurmuştur. BIO Startup Program’a yapılan başvuruların değerlendirme aşaması tamamlandıktan sonra, 7 startup ile program başlatılmıştır.

2022 senesinde çevrimiçi eğitim ve mentorluk sürecini tamamlayan girişimciler Biyogirişimcilik Kampı'na katılarak uzman eğitmenler ve sektörün önde gelen profesyonellerinden eğitim ve mentorluk almıştır. Kampa katılan startuplar aynı zamanda AIFD üyesi global şirketlerin temsilcileri ile temasa geçme ve tecrübelerinden faydalanma şansına sahip olmuştur. Bu yıl, geçtiğimiz yıllardan farklı olarak, Biyo-Girişimcilik Kampı kapsamında AIFD üyesi şirketlerin yerel veya global ilgili birimlerinden (İnovasyon, Startup iş birlikleri, Hızlandırıcı Program & Kuluçka Merkezi, CVC-Yatırım şubeleri vb.) uzmanlar eğitim ve deneyim paylaşımında bulunmuştur.



BIO Startup Demo Day etkinliğinde jüri karşısına biyogirişimciler arasından seçilen beş biyogirişimci, programın “BIO Startup Küresel Şirket ve Yatırımcı Buluşmaları” kapsamında küresel biyoteknoloji ekosisteminin aktörleri, yatırımcılar ve şirketlerle bir araya gelmeye ve görüşmeler yapmaya devam etmiştir.

2019’dan senesinden bu yana sürdürdüğümüz BIO Startup Program’ın, 2023 yılında gerek diğer startup geliştirici programlarından ayrıştırılması gerekse kazanılan tecrübeler ile yıllık olarak tertip edilen bir program yerine AIFD bünyesinde tüm yıla yayılan bir platforma dönüştürülmesi planlanmaktadır.