TR / EN

DIŞ TİCARET

2018 yılı itibarıyla 1 milyar doları aşan ve 2021 yılında 1,9 milyar dolara ulaşan ihracat performansı ise dış ticarete konu olan küresel tutar göz önüne alındığında, sektörün potansiyelinin altında ve küresel rekabetçilikten uzak olduğunu gözler önüne sermektedir.

Küresel ilaç ticaretindeki ihracat ve ithalatta ilk 10 ülkeye bakıldığında ise, en büyük ihracatçı (ilaç geliştiren ve üreten) ülkelerin aynı zamanda en büyük ithalatçı ülkeler olduğu anlaşılmaktadır. Bu durum ilaç sektörünün üretim zincirinin çoklu yapısı ve dünyada önde gelen ihracatçı ülkeler de dahil olmak üzere hiçbir ülkenin kendi başına %100 yeterli olmadığını göstermektedir.

Dolayısıyla, ülkemizin dış ticareti diğer ülkeler ile karşılaştırmalı bir şekilde incelendiğinde, mutlak değer olarak ithalatın yüksek olmadığı, asıl ilaç ihracatımızın göreli düşüklüğü nedeniyle diğer ülkelerden negatif ayrıştığımız anlaşılmaktadır.

Tablo: Dünya İlaç İthalat ve İhracat Rakamları

*Kaynak: Trade Map (HS4 Kod: 2934-39, 2941, 3001-04, 3006)